Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.

Praca i zarobki w Brazylii

Praca
Imigranci z Europy są mile widziani w Brazylii. W szczególności, gdy mają bogate doświadczenie i znają język portugalski. W miastach, tj. Rio de Janeiro czy Sao Paulo każdego dnia pojawia się mnóstwo ofert pracy. Największą szansę na zatrudnienie mają pracownicy IT, nowych technologii, finansiści i nauczyciele m.in. języka angielskiego. Ważną rolę odgrywa również system poleceń. Potencjalny i polecony kandydat dużo szybciej znajdzie pracę w Brazylii.  Kraj ten cały czas rozwija się gospodarczo, dlatego poziom bezrobocia jest stosunkowo niski i wynosi 5,9%. 
 
Zarobki
Maksymalny tydzień pracy w Brazylii ma 44 godziny i musi obejmować, co najmniej 24 godzinny odpoczynek. Płaca minimalna wynosi 724 reale, a w Sao Paulo 810 reali. Można również starać się o zasiłek zwany Bolsa Familia, wynoszący ok. 121 BRL miesięcznie na członka rodziny lub inne bonusy. Najpopularniejsze to dodatkowa 13 i 14 pensja i dodatki za dojazdy z odległych części miasta. Osoby znające tylko język angielski mogą podjąć nieskomplikowane prace, jednak wtedy nie mogą liczyć na wysokie zarobki. Chcąc znaleźć dobrze płatną pracę należy znać język portugalski. 
 
Warunki zatrudnienia
Zanim zdecydujemy się na przeprowadzkę do Brazylii powinniśmy odłożyć ok. 10 tys. złotych na start. Czasami problemem w podjęciu zatrudnienia jest konieczność posiadania wizy. Powinien wystąpić o nią nasz pracodawca, jednak brazylijscy przedsiębiorcy często rezygnują z zatrudniania obcokrajowców z powodu ogromnej biurokracji. Najpopularniejszymi serwisami z ogłoszeniami o pracę są www.vagas.com.br i www.riovagas.com.br. Można również skorzystać z agencji pracy i podjąć krótkoterminowe zatrudnienie. W celu podjęcia zatrudnienia należy uzyskać CPF (odpowiednik naszego NIP-u) i CARTEIRA DE TRABALHO (książeczkę pracy). Chcąc otworzyć własną firmę w Brazylii należy złożyć papierowy wniosek do ambasady lub konsulatu o uzyskanie 90 dniowej wizy biznesowej. Uzyskanie stałego pobytu jest możliwe w zasadzie tylko i wyłącznie po zawarciu związku małżeńskiego. Zaskakujące jest również to, że obcokrajowiec nie może otworzyć konta bankowego przez pierwsze 2 lata pobytu w Brazylii, a transferów pieniędzy musi dokonywać za pośrednictwem Western Union bądź poczty.
Popularne miasta:
ZACZEKAJ!
Przed wejściem na stronę polub nas na facebooku
kliknij "polub tę stronę"
facebook
Często jeździsz samochodem?
nie przegap ważnych informacji drogowych i ciekawostek dla kierowców
Obserwuj nas na Facebooku - kliknij polub tę stronę
facebook Polub nas na Facebooku
Tylko u nas!
ceny paliw • informacje drogowe • ciekawostki dla kierowców
kliknij polub tę stronę: